Buying property in the Netherlands

088 ‑ 430 30 38

Woning zoeken in Nederland

Je kunt ervoor kiezen een reeds bestaande woning te kopen, een woning te huren of een woning te laten bouwen. In de meeste gevallen kopen mensen die van buiten komen, hetzij voor onbepaalde tijd, hetzij voor bepaalde tijd, een bestaande woning. Het zoeken naar een geschikte woning kan via verschillende kanalen.


Kanalen

De meest gebruikelijke kanalen zijn het zoeken via internet, via kranten en via makelaars. Je kunt ook vooraf zelf beginnen met zoeken, en vervolgens richtlijnen en voorkeuren doorgeven aan de makelaar. Je kunt de makelaar echter ook een oriëntatieopdracht geven; de makelaar gaat dan voor jou op zoek naar een geschikte woning. Het voordeel van het inschakelen van een makelaar is dat het veel tijd scheelt en je de onderhandelingen aan de aankoopmakelaar over kunt laten. Zaken waar je als koper niet vaak mee te maken krijgt, is voor een makelaar dagelijkse kost zoals kettingbedingen, erfpachtrecht en dergelijke.

Zelf een woning zoeken

Je kunt er tevens voor kiezen zelf een woning te zoeken. Wanneer je zelf op zoek gaat, houd er dan rekening mee dat het aanbod op de websites al een paar dagen ouder is dan het aanbod via een makelaar.

Websites voor het kopen van een huis zijn onder te verdelen in twee groepen. De ene groep betreft websites die alleen het aanbod tonen van aangesloten makelaars, meestal van makelaarsorganisaties. De tweede groep laat een zo breed mogelijk aanbod huizen zien, deze websites zijn dan ook onafhankelijk.

Websites van makelaarsorganisaties zijn bijvoorbeeld:

  • Funda.nl (NVM-makelaars);
  • Remax.nl (Remax makelaars);
  • Vbo.nl (VBO-makelaars);
  • Lmv.nl (Landelijke makelaars vereniging).

Onafhankelijke websites zijn bijvoorbeeld:

  • Jaap.nl;
  • Huizenzoeker.nl;
  • Marktplaats.nl.