Buying property in the Netherlands

088 ‑ 430 30 38

Visum en verblijfsvergunning

Voor de verhuizing is het van belang dat het juiste type visum wordt vrijgegeven om legaal in Nederland te kunnen verblijven. Belangrijke algemene voorwaarden voor een visum zijn een geldig paspoort, geen strafblad, beschikken over een zorgverzekering en voldoende financiële middelen. Daarnaast heeft elk type visum andere extra voorwaarden waaraan moet worden voldoen voordat het visum kan worden vrijgegeven.

MVV en Verblijfsvergunning

Wanneer je langer dan drie maanden in Nederland wilt verblijven en uit een MVV-plichtig land afkomstig bent, is een MVV (Machtiging voorlopig verblijf, visum type D) noodzakelijk. Met deze MVV kun je een verblijfsvergunning aanvragen. Deze MVV moet in land van herkomst worden aangevraagd.


Voorwaarden MVV

Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een MVV. Voorwaarden zijn bijvoorbeeld:

  • Aantonen dat je in het eigen levensonderhoud kunt voorzien, bijvoorbeeld door het aantonen van een arbeidsovereenkomst;
  • Je moet je kunnen legitimeren met een geldig persoonsbewijs, zoals een paspoort;
  • Aantonen dat je geen crimineel verleden hebben.


Niet iedereen is echter MVV-plichtig. Wanneer je afkomstig bent uit een van de volgende landen, kun je een verblijfsvergunning aanvragen zonder in het bezit te zijn van een MVV:
Australië, België, Canada, Cyprus, Duitsland, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Japan, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië, Noord-Ierland, Verenigde Staten van Amerika, IJsland, Vaticaanstad, Zweden, Zwitserland.

Verblijfsvergunning aanvragen

Het is aanbevelenswaardig dat je binnen acht dagen na aankomst de verblijfsvergunning aanvraagt bij het IND-loket in de regio waar je verblijft. De formulieren hiervoor zijn bij de IND verkrijgbaar. Je kunt deze telefonisch aanvragen via telefoonnummer 0900-12 34 561 (10 eurocent/min.), downloaden via de website van de IND of afhalen bij de informatiebalie van een IND-loket in jouw regio.


Afspraak IND-loket

Vervolgens moet je een afspraak maken om naar het IND-loket in jouw regio te gaan. Zij vertellen je dan welke gegevens je mee moet nemen. Voor de aanvraag moet je documenten verzamelen en deze tegelijk met je aanvraag inleveren. Dat kunnen bijvoorbeeld documenten zijn van jouw verblijfgever, zoals een garantverklaring of een werkgeversverklaring. Welke documenten je moet meenemen, hangt af van het doel van je verblijf. Je moet in elk geval je paspoort of een ander reisdocument en een recente pasfoto meenemen naar de afspraak.

De IND mag zes maanden doen over haar beslissing, hoewel de wachttijd in de meeste gevallen korter is. De verblijfsvergunning is een jaar geldig en kan worden verlengd. Wanneer de aanvraag wordt afgewezen, heb je in de meeste gevallen vier weken de tijd een bezwaar aan te tekenen.

Wanneer je wel verplicht bent in het bezit te zijn van een MVV, maar deze niet hebt, dien je je rechtstreeks aan te melden bij de IND in Hoofddorp of Rijswijk om daar een verblijfsvergunning aan te vragen. Er bestaat altijd het gevaar dat je wordt overgedragen aan de vreemdelingenpolitie wanneer je niet in het bezit ben van een MVV terwijl dit wel vereist is. Het is dus aanbevelenswaardig te allen tijd een MVV aan te vragen bij de Nederlandse ambassade wanneer dit noodzakelijk is.

Leges

Voor de aanvraag moeten kosten worden betaald, ook wel 'leges' genoemd. Deze dienen betaald te worden bij het IND-loket als je de aanvraag inlevert. Je betaalt leges voor de aanvraag, niet voor de verblijfsvergunning. Als blijkt dat je niet in aanmerking komt voor de gevraagde verblijfsvergunning moeten de leges voor deze aanvraag wel worden betaald.

Kijk voor meer informatie op de website van de IND.